
به گزارش راهنماتو، مجله اکالا نوشت: اهمیت تضمین کیفیت و سلامت نان به عنوان یکی از مهمترین مواد غذایی امری اساسی است. نه تنها اطمینان از طعم و عطر خوب نان بلکه همچنین اطمینان از کیفیت تغذیهای و سلامت مواد مورد استفاده در تولید نان نیز ضروری است.
ویژگیهای نان سالم
ویژگیهای نان سالم به شرح زیر است:
نانهای تیره: نانهای تیره اغلب از آرد کامل و سبوس دار تهیه میشوند که کیفیت و ارزشغذایی بالاتری دارند.
نان سبوسدار: نان سبوسدار تیره یکی از بهترین انواع نان است که علت تیرگی آن نیز استفاده از سبوس است.
فیبر: نان سبوسدار حاوی فیبر زیادی است که در درمان یبوست و بیماریهای روده نقش زیادی دارد.
نان سنگک: یکی از انواع نانهای سنتی با کمترین ضایعات است.
نان پخته و کاملا برشته: نان برشته و پخته نسبت به نان سوخته به دلیل وجود مواد سمی از جمله آکریلامید بهتر هستند.
نان تهیه شده از خمیر مایه: نانهایی که از خمیر مایه تهیه میشوند ضمن داشتن ارزش غذایی بالا، هضم بهتر و دور ریز کمتری نیز دارند که به جذب آهن و کلسیم، روی و منیزیم از طریق نان نیز کمک میکند.
ترکیب مواد اولیه با کیفیت: استفاده از آرد کیفیتی با درصد گلوتن مناسب و انتخاب مواد اولیه ناسالم و بدون افزودنیهای مضر مانند شیمیاییها یا نگهدارندههای مصنوعی از ویژگیهای نان سالم به شمار میرود.
رنگ و بوی خوب: نان سالم اغلب رنگ یکنواخت و طبیعی دارد و همچنین با بوی خوش همراه است.
بافت نرم: ساختار نان سالم کاملا یکنواخت است و بافت نرم و خوشمزهای دارد.
استفاده از مواد افزودنی سالم: در پخت نان سالم از مواد افزودنی سالم و طبیعی مانند مخمر، نمک، و آب استفاده میشود.
استفاده از غلات کامل: نان سالم حاوی غلات کامل حاوی پوسته هستند و از مواد مغذی بیشتری برخوردارند.
راهکارهای برای شناخت نان سالم
از جمله راهکارهای مهم و اصلی برای تشخیص نان سالم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- استفاده از آرد مناسب
یکی از راهکارهای تشخیص نان سالم استفاده از آرد مناسب در پخت آن است. آرد کامل (آرد هفت درصدی) دارای سبوس است، اما آرد ۱۲ درصد سفیدتر است که از آن برای پخت نان تافتون و ماشینی استفاده میشود. نان فانتزی نیز با آرد ۱۵ یا ۱۸ درصد پخته میشود. از آرد ۲۰درصد و بالاتر نیز برای پخت انواع کیک و کلوچه استفاده میشود.
۲- استفاده نکردن از جوش شیرین
یکی دیگر از راههای شناخت نان سالم آن است که در پخت نان از جوششیرین استفاده نشده باشد. لکههای زرد روی نان با داخل خمیر آن نشانه وجود جوششیرین است. استفاده از جوششیرین در پخت نان موجب افزایش ترشح اسید معده شده و به دنبال آن سوءهاضمه را به همراه دارد.
۳- نداشتن تاول روی سطح نان
برخی از نانها دارای تاولهای کوچک هستند که نشانه تخمیر خوب یا نبود تخمیر است.
۴- نان پوک و برشپذیر
نان سالم و با کیفیت باید برشپذیر بوده و بتوان آن را لقمه کرد، همچنین رنگ آن نیز زرد مایل به طلایی است.
۵- استفاده از سبوس در نان
از دیگر راههای شناخت نان سالم استفاده سبوس در آن است. نانهای سبوس دار ضمن کمک به کاهش وزن در کنترل قند خون نیز نقش زیادی دارند.